Schoenen voor kinderen

  • Omdat schoenen bij kinderen alleen nodig zijn ter bescherming tegen letsel, is het niet nodig om een kind schoenen te laten dragen als het nog niet kan lopen. Dit is pas nodig als het kind 2 tot 3 weken echt zelfstandig kan lopen.
  • Als het kind zelfstandig kan lopen is uiteraard een goede schoen erg belangrijk omdat de voeten zich nog moeten ontwikkelen.
  • Dit dient een soepele schoen te zijn van leer met een naadloze leren binnenvoering. Ook moet deze over een goed contrefort beschikken voor de stabiliteit van het hielbeen en over een hoge wreefsluiting met veters/klittenbandsluiting. Verder moet deze een voldoende brede en hoge neus, geen hak óf een lage brede hak hebben en het buigpunt moet zich onder de bal van de voet bevinden. Ballerina’s (nagelproblemen) en kunststof schoenen (zweten) zijn niet geschikt als kinderschoeisel.
  • Hoge modellen geven geen steun aan de enkels.
  • Controleer regelmatig of de schoenen niet te klein of te smal zijn (in de leeftijd van 1-3 jaar groeien de kindervoeten 2-4 schoenmaten per jaar, daarna gemiddeld 1-2 schoenmaten per jaar!). De voeten van kinderen zijn zo flexibel dat ze zonder veel problemen schoenen kunnen verdragen die twee maten te klein zijn, zonder dat het kind daarover klaagt.
  • De lengte van de langste teen (dit hoeft niet altijd de grote teen te zijn) is bepalend voor de juiste lengtemaat. Een kinderschoen moet 1,5 cm langer zijn dan de lengte van de voet.
  • Laat kinderen geen tweedehands schoenen dragen. Deze zijn namelijk al gevormd naar de voeten van de eerste drager.
  • Bij de aanschaf van SPORTschoenen voor kinderen is het belangrijk dat de schoen goed past, terwijl kinderen het uiterlijk van de schoen vaak belangrijker vinden. Ga daarom naar een specialist die hier doorheen kan kijken. Hij/zij kan door het opmeten van de voeten en door het voelen bij het passen inschatten of een schoen goed zit.

Kinderen t/m 10 jaar kunnen het beste algemene soepele sportschoenen dragen.  Als de sportintensiteit toeneemt  en er meer demping nodig is, kan het beste worden gekozen voor schoenen die geschikt zijn voor de desbetreffende sport.

Tot de leeftijd van 15 jaar mogen sportschoenen echter niet te stug of te veel ondersteunen omdat dit de natuurlijke ontwikkeling van spieren en botten tegenwerkt.

images3GJ52OBO