Schimmeldiagnostiek

Bepaalde schimmelsoorten, dermatofyten, leven van keratine die in de huid en nagels aanwezig is. In sommige gevallen gaan deze dermatofyten overheersen en ontstaat er een schimmelinfectie van de huid en/of nagels.

Een schimmel kun je met het blote oog niet zien, voelen of ruiken.

Om 100% zekerheid te kunnen krijgen over de aanwezigheid van een pathogene (ziekteverwekkende) schimmel in de nagel en/of huid kunnen wij een stukje nagel en/of huid wegnemen (dit is pijnloos) en opsturen naar het laboratorium van de afdeling Medische Microbiologie van het UMC St. Radboud. Daar wordt het DNA van de nagel/huid zorgvuldig onderzocht op de aanwezigheid van schimmel(sporen) en na ongeveer een week volgt de uitslag. Op basis van de verstrekte gegevens kan er een persoonlijk zorgtraject worden gestart of een ander behandeltraject (via de huisarts), indien er geen schimmels zijn aangetroffen. Uiteindelijk begint het resultaat van een zorgvuldig zorgtraject bij de feiten: moet er wel of geen schimmel bestreden worden.

Voor dit diagnostisch onderzoek is eenmalig toestemming nodig van uw huisarts. De kosten van het laboratorium onderzoek bedragen ongeveer € 38,00 en worden vergoed door uw zorgverzekering. Mogelijk vallen deze kosten nog onder uw (resterende) eigen risico waardoor deze toch voor uw eigen rekening komen.

Daarnaast betaalt u een bedrag van € 20,00 voor de werkzaamheden die wij voor u verrichten; afnemen anamnese, biopt en het (administratief) begeleiden van het diagnostisch traject. Deze kosten vallen niet onder uw zorgverzekering.

Indien u een afspraak heeft gemaakt voor schimmeldiagnostiek, neemt u dan s.v.p. uw zorgverzekeringspas mee.

schimmel